‘Eind goed, al goed’

Rijma de Ruiter werkt als zorgverlener in de palliatieve en terminale thuiszorg. Ze is lid van Thuisbasis Brabant. Samen met collega’s zorgt zij voor mensen in de laatste levensfase. Naar aanleiding van ervaringen die zij meemaakt schrijft ze verhalen. Deze verhalen deelt ze met collega’s en familie, tot steun en inspiratie. Op een dag kreeg zij een spontaan bericht van een dochter wiens moeder zij verzorgd had. Met goedkeuring delen wij deze.

Iedereen die het horen wil, vertel ik uitgebreid het hele verhaal van de zeer bijzondere week die ik heb mogen (moeten) beleven met mijn moeder. Wát een afscheid en wát een mooi proces! Ik zit er nog steeds helemaal vol van.

Iedereen zegt nog steeds ‘wat heftig’, maar zo heb ik het absoluut niet ervaren.Onze band was soms moeizaam, maar het afgelopen jaar ging het zo goed zonder dat we het uitgesproken hebben naar elkaar. Ik heb – zonder na te denken – op de kist geschreven; ‘Eind goed, al goed’.

Ze heeft haar einde gehad zoals zij dat wenste en het was goed zo; tussen ons, voor haar en ook voor mij. Ook het afscheid nadien was zo intiem en toch vertrouwd in de tuin van mijn ouders. Zo’n persoonlijk afscheid wens ik iedereen toe.

Jullie ontzettend bedankt.

Ineens kwamen jullie op ons pad en het was fijn. Het klikte goed, wij konden onszelf zijn. Papa had zich geen beter team kunnen wensen. Het meest ontroerend was jullie brief. Hij bleef hem herlezen. Dank dank!

Rijma de Ruiter
Praktijk Verlies & Herstel

sta jij ook voor persoonlijke zorg?

Thuisbasis Brabant is een bevlogen collectief dat gelooft in verbondenheid, en de kracht van zelfstandig ondernemerschap. Onze leden bieden persoonlijke zorg, vanuit hun eigen ervaren kijk op dit prachtige vakgebied. Samen met andere zelfstandige zorgprofessionals.

Gaat jouw hart ook sneller kloppen van persoonlijke zorg? Ben je geraakt door onze verhalen? Dan willen wij je graag ontmoeten.