‘Steeds een klein beetje aanpassen’

In de zorgverlening werken de zorg zzp-ers bijna altijd samen met  mantelzorgers die betrokken zijn bij de cliënt. Mantelzorg is een vorm van hulp die naasten, vrienden, buren en anderen bieden aan iemand. Belangeloos. Ondersteunend en vanuit betrokkenheid. Vaak is de zorg aan deze cliënt intensief, zoals bijvoorbeeld de situatie van het echtpaar Mies en Ad. Je moet steeds je mindset wat bijstellen. Dat is belangrijk om de zorg voor mijn man en mijzelf vol te houden, vertelt Mies.

Mies is de echtgenote en mantelzorger van Ad. Een levendig echtpaar met twee kinderen die inmiddels ook weer kinderen hebben. De rol als opa, oma, vader en moeder is veranderd sinds Jan sterk achteruit gaat in zijn Alzheimer. 

Van nature past Mies zichzelf aan, want dat doe je als je levenspartner ziek is. In voor en tegenspoed. In gezondheid en in ziekte. Maar toch wordt het regelmatig te zwaar. Ad raakt meer verward. Krijgt last van wanen en vraagt continu om aandacht in alles wat hij doet.

Er is begeleiding vanuit de huisarts. Een dementieconsulent en thuiszorg. Vrijwilligers zijn betrokken voor sociale taken, waardoor Mies af en toe even weg kan. Haar sport kan uitoefenen en even gezellig koffie kan drinken met haar vriendinnen. Het geeft haar veerkracht en voldoening. Maar soms ook een heftige confrontatie met datgene wat ze zo mist. Haar metgezel, het levensritme en de vanzelfsprekendheid in alles wat ze doet. Niets kan zomaar meer.

“Als ik mijn mindset steeds iets verander houd ik het vol. Dan geeft het me houvast en is het niet alleen maar zwaar. De zorg voor mijn man is wel zwaar, maar door de liefde van mijn kinderen en alle lieve inspanningen van de mensen om mij heen voel ik me gesteund en gezien.“

De rol van een mantelzorger kan groot en klein zijn, maar in de kern maakt dat geen verschil. De manier waarop iemand invulling geeft aan de rol als mantelzorger is wat bepaalt of het ‘te’ zwaar wordt. Binnen Thuisbasis Brabant hebben we oog voor de mantelzorger. Onderzoeken we waar de draagkracht ligt. Welke krachtbronnen voorhanden zijn om veerkrachtig te blijven. Soms doen we dat door de zorg (tijdelijk) over te nemen, of door lotgenotencontact te initiëren. Begrip, herkenning en erkenning blijken vaak heel helpend te zijn. 

Hoe zorg jij ervoor dat de mantelzorger niet overbelast raakt?

#mantelzorger #goudwaard #coöperatie #samen #wijkverpleging #zorg #ouderenzorg #alzheimer #tbb #verpleegkundige

sta jij ook voor persoonlijke zorg?

Thuisbasis Brabant is een bevlogen collectief dat gelooft in verbondenheid, en de kracht van zelfstandig ondernemerschap. Onze leden bieden persoonlijke zorg, vanuit hun eigen ervaren kijk op dit prachtige vakgebied. Samen met andere zelfstandige zorgprofessionals.

Gaat jouw hart ook sneller kloppen van persoonlijke zorg? Ben je geraakt door onze verhalen? Dan willen wij je graag ontmoeten.