Hoe lang duurt het nog?

Rijma de Ruiter werkt als zorgverlener in de palliatieve en terminale thuiszorg. Ze is lid van Thuisbasis Brabant. Samen met collega’s zorgt zij voor mensen in de laatste levensfase. Naar aanleiding van ervaringen die zij meemaakt schrijft ze verhalen. Deze verhalen deelt ze met collega’s en familie, tot steun en inspiratie. Vandaag een verhaal over een cliënt die voortdurend op de klok lag te kijken: ‘Hoe lang duurt het nog’

Hoe vaak zal hij deze vraag gesteld hebben? Hoe vaak zal ik deze vraag gehoord hebben? Alle ervaring ten spijt, maar hier blijft het stil….

“Dit voorjaar dacht ik voor de laatste keer naar de camping te gaan. Daarna zijn we er toch nog meerdere malen geweest. Telkens dacht ik: nu is het écht de laatste keer. Duizenden kilometers heb ik gefietst, door België, Duitsland, Italië, Hongarije, Frankrijk en niet te vergeten door het oude vertrouwde Zuid-Limburg. Door weer en wind. Nooit opgeven, altijd doorgaan. Met vrienden, met de buurman of alleen. Als er iets te sleutelen was, dan mocht ik aan de bak.”

Zijn stralende ogen vertellen meer dan duizend woorden.

“Mijn fiets, mijn kleren, mijn gereedschap, ik moest alles opruimen.”
Afscheid nemen, doe je niet in één keer, maar iedere keer een klein beetje. De behandelingen lukte niet meer. De bijwerkingen waren erger dan de kwaal. Eten en drinken – wat een leven lang vanzelfsprekend was – kon hij niet meer verdragen.

Familie en vrienden die altijd zo trouw zijn geweest. Alsof ze van een wereld kwamen waar hij geen deel meer van uit maakte. Zijn behoefte aan stilte en terugtrekken gaf strubbelingen met het bezoek wat nabij wilde zijn. Nu moest hij de tocht alleen gaan. Alsof hij een berg beklom zonder training. “Hoe lang duurt het nog?”

De trage vragen van het niet weten.

Jarenlang werd lief en leed gedeeld, samen met zijn meisje. Als voeten gemasseerd werden, werd er genoten van de rust die dat moment bracht: “Wat fijn dat jullie dit doen.”

In verwondering en vertrouwen,
ja, het was goed om te doen.

Rijma de Ruiter
Praktijk Verlies en Herstel

sta jij ook voor persoonlijke zorg?

Thuisbasis Brabant is een bevlogen collectief dat gelooft in verbondenheid, en de kracht van zelfstandig ondernemerschap. Onze leden bieden persoonlijke zorg, vanuit hun eigen ervaren kijk op dit prachtige vakgebied. Samen met andere zelfstandige zorgprofessionals.

Gaat jouw hart ook sneller kloppen van persoonlijke zorg? Ben je geraakt door onze verhalen? Dan willen wij je graag ontmoeten.